De beweging van het lichaam benaderen, is uiterst complex. Vele stromingen anatomisten, fysiologen, psychologen,… proberen referentiekaders te vormen die de mensenlijke beweging en het gekoppeld menselijk gedrag kunnen verklaren. Elk vanuit hun eigen perspectief: aspecten en hypotheses uitlichten die bijdragen tot een ongelofelijk ingenieus systeem.

Een deel van je lichaamsbewegingen staan onder controle van uw centrale zenuwstelsel, bewust en onbewust. En veel van die input wordt gecoördineerd vanuit de fascia. De kennis van hoe het met de rest van het lichaam gaat, zit niet in de hersenen en de ruggemerg, maar in de samenhang van de vezels van de fascia.

Fascia is bindweefsel dat heel gestructureerd verweven zit in, met, door en rondom het lichaam. Het verbindt spieren met elkaar, het connecteerd met omringende structuren, weefsels en organen. Een duidelijkere beschrijving van wat fascia juist is, is nog niet geformuleerd.

Musculaire fascia, verzorgt mee de beweging van uw lichaam. Het ligt rechtlijning, diagonaal en spiraalgewijs verweven met heel het lichaam. Verschillende anatomisten gaven aan dat fascia tussenschotten en compartimenten vormt, gelegen in een motorische richting. Elk compartiment doet het lichaam of lichaamsdeel in een richting bewegen. (De video hieronder gaat een veel beter visueel kader scheppen.)

De coördinatie van deze bewegingen neemt de fascia voor zijn rekening. Niet elke spier moet in elke beweging gelijktijdig worden aangespannen (dan zou je gewoon blokkeren en opspannen), maar gecoördineerd worden in een sequentie waarbij een optimale overdracht van energie en beweging mogelijk is. Fascia gaat dit coördineren aan de hand van stretches van de fascia in en rondom de spier.

Hoe intenser de rek op de fascia, hoe gerichter de samentrekking van de spier. Naar mate de sequentie van de samentrekking vordert, gaan de stretches over de spieren in intensiteit toenemen en afnemen, wat de spieren doet samentrekken en ontspannen, en de beweging verder kan overbrengen.

De overbrenging van de energie is vooral afhankelijk van de oriëntatie van de vezels van de fascia. Plus, als de fascia verkleefd zit en niet kan bewegen en glijden, is de stretch die kan worden waargenomen kleiner dan initiëel bedoeld, wat resulteert in krachtverlies en een gebrekkige verderzetting van de beweging. De stretch van de fascia, wordt normaal verder overgedragen naar spoeltjes, waarbij de registratie van de lengte van de rek wordt overgedragen via een elektrisch signaal naar een neuron in het ruggemerg, die op zijn beurt een elektrisch signaal stuurt naar de spier om samen te trekken of te ontspannen.
De registratie van een verandering van lengte omzetten in een elektrisch signaal, heet mechanotransductie. Een mechanische waarneming doorgeven in een elektrische prikkel.

Als de fascia verkleefd zit, resulteert dit systeem in een gebrekkige overdracht.

Wist je dat fascia het equivalent is van mycelium bij schimmels en paddestoelen? Mycelium in de grond connecteert met, communiceert met en reageert op zijn omgeving. Het verbindt individuele organismen zoals planten en bomen met elkaar om voedingsstoffen uit te wisselen en een globaler, sterker uitwisselings-, verdediging- en afbraakmechanisme uit te bouwen. Ze mediëren dus hun omgeving om beter en sterker samen te werken en te groeien.

D.

Bronnen:
Fysiologie van musculaire fascia – Luigi Stecco
Fasciale manipulatie – Luigi Stecco, Antonio Stecco

Share This Story, Choose Your Platform!